Certificaten van oorsprong
Vanaf 1 januari 2020 is elke energieleverancier in Nederland wettelijk verplicht om de herkomst van alle geleverde elektriciteit inzichtelijk te maken, ongeacht of deze uit hernieuwbare of niet-hernieuwbare bronnen komt. Voorheen werd alleen de herkomst van groene stroom geverifieerd met een Garantie van Oorsprong (GvO). Met de invoering van het Certificaat van Oorsprong (CvO) moet nu ook elektriciteit opgewekt uit brandstoffen zoals aardgas, kernenergie en kolen worden verantwoord.
Met deze wettelijke regeling wil de overheid volledige transparantie garanderen over de herkomst van alle elektriciteit in Nederland, wat belangrijk is voor bedrijven die duurzaamheid en verantwoord energieverbruik hoog in het vaandel hebben staan.

Wat is het verschil tussen een Garantie van Oorsprong (GvO) en een Certificaat van Oorsprong (CvO)?
Een Garantie van Oorsprong (GvO) geldt specifiek voor elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon, waterkracht en biomassa. Dit certificaat garandeert dat de groene stroom daadwerkelijk duurzaam is opgewekt.
Een Certificaat van Oorsprong (CvO) daarentegen geldt voor elektriciteit opgewekt uit niet-hernieuwbare bronnen, zoals aardgas, kernenergie en kolen. Dit certificaat biedt transparantie over het gebruik en de herkomst van niet-duurzame energie, zodat bedrijven bewuste keuzes kunnen maken over hun energiebron.


Hoe werkt een Certificaat van Oorsprong (CvO)?
Download onze infographic over de werking van een CvO om stap voor stap te ontdekken hoe het certificeringsproces verloopt, vanaf de opwekking tot de uiteindelijke toekenning van een CvO. Voor meer vragen over Certificaten van Oorsprong en hoe wij u hierin kan adviseren, verwijzen we naar onze sectie Veelgestelde Vragen onderaan deze pagina.
FAQ’s
-
Wat als de vraag meer is dan de productie? Uit welke landen kunnen CvO’s dan gekocht worden?
Zowel GvO’s als CvO’s kunnen geïmporteerd of geëxporteerd worden, mits het betreffende land lid is van de Europese Unie (EU) of het Verdrag van de Europese Economische Ruimte (EEA) heeft ondertekend. Daarnaast moet het land aangesloten zijn bij de Association of Issuing Bodies (AIB), die toezicht houdt op het gestandaardiseerde systeem: het European Energy Certificate System (EECS).
-
Verdeling van windenergie tussen Nederland en de EU
EP NL levert een mix van Nederlandse (0,68%) en Europese windenergie (8,30%), wat gezamenlijk 8,98% van de geleverde stroom vormt.
-
Wat is het verschil tussen energielevering en GVO’s?
Levering betreft de fysieke stroom, terwijl Garanties van Oorsprong (GVO’s) de duurzame oorsprong van de stroom bewijzen. Een vergelijking: de stroom blijft technisch gelijk, maar wordt ‘vergroend’ met GVO’s uit duurzame bronnen, zoals wind en zon.
-
Wat is het verschil tussen levering en GVO’s?
Antwoord:
Bij EP NL wordt de ‘grijze’ stroom geleverd, terwijl Shell de Garanties van Oorsprong (GVO’s) verstrekt. GVO’s geven inzicht in de herkomst van de elektriciteit, bijvoorbeeld uit Europese zonne- en windparken.Voorbeeld:
Stel je voor dat je een glas water hebt. Het water is grijs omdat het uit de kraan komt. Door er een paar druppels groene kleurstof aan toe te voegen, verandert het water in groen, maar het blijft hetzelfde water. Dit is vergelijkbaar met grijze stroom en GVO’s: de stroom blijft hetzelfde, maar door het toevoegen van GVO’s wordt het als het ware ‘groen’ omdat het uit duurzame energiebronnen komt. -
Wat is het verschil tussen een GVO en een CvO?
GVO’s staan voor groene stroom (duurzaam opgewekt), terwijl CvO’s betrekking hebben op grijze stroom (fossiele energiebronnen).
-
Wat is VertiCer?
-
Hoe gaat deze wetswijziging tot Certificaten van Oorsprong in werking gesteld worden?
-
Waarom deze wetswijzigingen tot Certificaten van Oorsprong?
-
Zijn er extra kosten door de verplichting van de cvo’s?
Ja, de verplichting om CvO’s te gebruiken voor de onderbouwing van niet-hernieuwbare energie brengt kosten met zich meebrengen. Energieleveranciers moeten zich inschrijven bij VertiCer en hun systemen aanpassen voor het aankopen, aanvragen (indien zij eigen productiefaciliteiten bezitten) en afboeken van certificaten. Daarnaast kost het hen tijd om maandelijks hun CvO-portfolio te beheren, over te boeken en af te boeken ter onderbouwing van hun leveringen.
De prijs van een CvO hangt af van het aanbod en varieert tussen het tarief dat VertiCer hanteert voor de aanmaak van CvO’s en de waarde van de marginale buitenlandse Garantie van Oorsprong (GvO). Het is raadzaam om uw leverancier te raadplegen voor specifieke tarieven.
-
Wat is een Certificaat van Oorsprong (CvO)?
Een CvO toont aan dat elektriciteit is opgewekt uit fossiele bronnen zoals aardgas of kernenergie. EP NL biedt CvO’s voor Nederlandse gascentrales en kernenergie om de herkomst te waarborgen.