EPH betreedt de Nederlandse markt met de aankoop van twee gasgestookte energiecentrales

25. 1. 2023

EPH heeft vandaag, via haar dochteronderneming EP Netherlands, de overname afgerond van de Sloe energiecentrale met 870 MW geïnstalleerd vermogen van ZEH N.V. en het Franse elektriciteitsbedrijf EDF S.A. Daarnaast heeft EP Netherlands op 5 januari 2023 de Rijnmond energiecentrale met 800 MW geïnstalleerd vermogen overgenomen. Naast de portefeuille met elektriciteitscentrales heeft EP Nederland ook PZEM Energy Company B.V. overgenomen van ZEH N.V., waaronder de ZBL pijpleiding (een 55 km lange gaspijpleiding die de Sloecentrale bevoorraadt), handelsactiviteiten en B2B stroom- en gaslevering. Met een totale geïnstalleerde capaciteit van 1.670 MW wordt EPH een relevante speler op de Nederlandse energiemarkt, met een aandeel van ongeveer 7,5% in de totale conventionele geïnstalleerde capaciteit, wat zal zorgen voor een stabiele energievoorziening in de huidige complexe energietransitie.

Bij het betreden van deze nieuwe markt zegt Peter Černák, lid van de Raad van Bestuur van EP Power Europe, een van de pijlers van EPH: “We zijn verheugd om de dynamische Nederlandse energiemarkt te betreden en deze energiecentrales en PZEM te verwerven als een solide hoeksteen voor onze aanwezigheid op lange termijn in Nederland. We blijven zoeken naar mogelijkheden om een stabiele energievoorziening en de energietransitie te ondersteunen.”

Filip Biznár, de nieuwe CFO van EP Nederland: “We zijn blij om onze aanwezigheid in Nederland uit te breiden en willen in het bijzonder de voormalige publieke aandeelhouders van PZEM bedanken voor hun vertrouwen en samenwerking. Elektriciteitsproductie uit deze emissiearme gasgestookte centrales zal noodzakelijk zijn in de energietransitie om de continuïteit van de energievoorziening te allen tijde te waarborgen. We kijken ernaar uit om onze positie in Nederland te versterken en een betrouwbare partner te zijn voor de Nederlandse werknemers, onze buren en alle belanghebbenden in de energiemarkt.”

EPH (Energetický a průmyslový holding, a.s.) is een energienutsbedrijf uit Tsjechië dat bestaat uit twee belangrijke pijlers: EP Infrastructure en EP Power Europe. De EPH-groep is geleidelijk gegroeid door nieuwe overnames en behoort nu tot de 10 grootste Europese energiebedrijven op basis van geïnstalleerde capaciteit. Binnen zijn evenwichtige portefeuille van aardgas-, waterkracht-, kern-, steenkool-, zonne-, wind- en biomassacentrales heeft de EPH-groep een totale geïnstalleerde capaciteit van 14 GWe. De groep is actief in negen Europese markten: Duitsland, Slowakije, Italië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Tsjechië, Frankrijk en nu ook Nederland.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Investor Relations op persvoorlichting@pzem.nl.