As a leading European multi-utility company, EPH is dedicated to transforming infrastructure for a sustainable future. EPH is a key player in Europe's transition to a net-zero future, delivering reliable and sustainable energy.

Our approach covers the entire energy value chain and serves key markets such as Germany, the United Kingdom, Ireland, France, Switzerland, the Netherlands, Italy, Slovakia and the Czech Republic. This includes activities from power and heat generation and distribution to innovative gas transmission and storage.

Read more about EPH.

Hoe komt de energieprijs tot stand?

De energiewereld is voor veel bedrijven een ingewikkeld begrip. Zo heeft u bijvoorbeeld te maken met zowel een energieleverancier als een netbeheerder. Daarnaast zijn er veel factoren die invloed hebben op de prijs die voor uw elektriciteit of gas betaalt. Op deze pagina leggen we in een notendop uit hoe de energiewereld in elkaar steekt.

De energieprijs onder de loep

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op een jaarverbruik van 200.000 kWh met tarieven van 0,2 €/KWh normaaltarief en 0,15 €/KWh laagtarief. De klant is aan PZEM een vergoeding verschuldigd voor de levering van het profiel, de overname van de programmaverantwoordelijkheid en het dragen van de eventuele kosten van onbalans.

Verder is er nog de energiebelasting, een belasting die de overheid heft over het verbruik van elektriciteit en gas. Wij zijn belast met het innen van deze belasting. De energiebelastingstarieven worden jaarlijks door de overheid vastgesteld.

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing van de overheid op het verbruik van elektriciteit en aardgas. Deze opslag is bedoeld om het financieren van de productie van duurzame energie te stimuleren. Wij zijn belast met het innen van deze opslag.
Tenslotte is er nog de omzetbelasting (BTW 21%). Omgerekend vormt dit ongeveer 17% van het totaalbedrag. Onze energieprijs is te verdelen in twee categorieën: de contractprijs + meerdere belastingen.

Factoren die de marktprijs van energie bepalen

Hoe de marktprijs van energie tot stand komt, is een ingewikkeld verhaal. Zo zijn er veel factoren die de marktprijs beïnvloeden: de brandstofprijzen van de elektriciteitscentrales bijvoorbeeld. Maar ook de vraag uit de markt, economische ontwikkelingen, de prijs van CO2 en weersinvloeden.

Vraag & aanbod

Het evenwicht tussen vraag en aanbod speelt een cruciale rol in de energieprijs.

Uitdagingen in Energieopslag: Omdat grootschalige opslag van energie nog beperkt is, blijft het balanceren van vraag en aanbod een uitdaging.

Toenemende Rol van Duurzame Energie: Het aanbod van zonne- en windenergie wordt steeds bepalender. Dit zorgt echter ook voor prijsschommelingen vanwege de afhankelijkheid van weersomstandigheden

Het weer

Het weer heeft direct invloed op zowel de vraag naar energie als de productie ervan.

Extreme Weerpatronen: Gebrek aan wind of extreme kou kan leiden tot hogere energieprijzen door verminderde productie en verhoogde vraag.

Temperatuur: Bij warm weer daalt de vraag naar gas, terwijl bij koud weer de vraag en dus de prijs stijgt.

Duurzame Energieproductie: Zonnige dagen verhogen de productie uit zonnepanelen; winderige dagen stimuleren energie uit windparken.

Geopolitieke gebeurtenissen

Internationale ontwikkelingen kunnen de energieprijzen aanzienlijk beïnvloeden.

Invloed van Conflicten: Oorlogen, sancties en economische conflicten kunnen de beschikbaarheid en prijs van energiebronnen zoals gas en olie beïnvloeden.

Afhankelijkheid van Import: Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland meer afhankelijk van buitenlandse energiebronnen.

Meer weten

Wilt u meer inzicht in hoe deze factoren uw energiekosten beïnvloeden en wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.