As a leading European multi-utility company, EPH is dedicated to transforming infrastructure for a sustainable future. EPH is a key player in Europe's transition to a net-zero future, delivering reliable and sustainable energy.

Our approach covers the entire energy value chain and serves key markets such as Germany, the United Kingdom, Ireland, France, Switzerland, the Netherlands, Italy, Slovakia and the Czech Republic. This includes activities from power and heat generation and distribution to innovative gas transmission and storage.

Read more about EPH.

Vrijstelling energiebelasting voor zakelijke klanten

Onder bepaalde voorwaarden kunt u als zakelijke klant aanspraak maken op een verlaagd tarief of volledige vrijstelling van energiebelasting. EP NL staat klaar om u hierbij te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende verklaringen die u kunt indienen om een gunstigere berekening van de energiebelasting aan te vragen. Heeft u vragen? Neem contact op met onze zakelijke klantenservice voor directe ondersteuning.Met deze wettelijke regeling wil de overheid volledige transparantie garanderen over de herkomst van alle elektriciteit in Nederland, wat belangrijk is voor bedrijven die duurzaamheid en verantwoord energieverbruik hoog in het vaandel hebben staan.

Aanvraagformulieren voor Energiebelastingvrijstelling

Met deze verklaring kunnen bedrijven en instellingen EP NL verzoeken om elektriciteits- of gasaansluitingen te behandelen als één WOZ-object, zodat eenmalig de energiebelastingzones toegepast kunnen worden. Het samenvoegen van gas- en elektriciteitsaansluitingen is echter niet toegestaan. Verstuur deze verklaring samen met een kopie van uw WOZ-beschikking.

1. WOZ-object Energiebelastingverklaring

Met deze verklaring kunnen bedrijven en instellingen EP NL verzoeken om elektriciteits- of gasaansluitingen te behandelen als één WOZ-object, zodat eenmalig de energiebelastingzones toegepast kunnen worden. Het samenvoegen van gas- en elektriciteitsaansluitingen is echter niet toegestaan. Verstuur deze verklaring samen met een kopie van uw WOZ-beschikking.

2. Doorleveringsverklaring Energiebelasting Elektriciteit

Zakelijke klanten die elektriciteit doorleveren aan anderen met een aansluiting op een Gesloten Distributie Systeem (GDS), kunnen met deze verklaring de energiebelasting door EP NL laten aanpassen. Zorg ervoor dat de benodigde documenten zijn toegevoegd en dat u de energiebelasting correct afdragen aan de Belastingdienst.

3. Complexbepaling Verklaring

Deze verklaring is voor bedrijven en instellingen met elektriciteitsaansluitingen waarvoor geen WOZ-beschikking wordt afgegeven (bijvoorbeeld openbare verlichting of rioolpompen). Wanneer deze aansluitingen onder dezelfde rechtspersoon vallen en bij elkaar horen, kunnen ze als één onroerende zaak worden aangemerkt. Dit proces heet complexbepaling.

4. Verklaring voor Gas- en Warmteverbruik in de Tuinbouw

Voor zakelijke klanten in de tuinbouwsector geldt een lagere energiebelasting. Gebruik deze verklaring als u aardgas of geleverde warmte inzet voor het bevorderen van het groeiproces van tuinbouwproducten. Dit biedt u belastingvoordeel bij EP NL.

5. Verklaring voor Blokverwarming

Deze verklaring is bedoeld voor bedrijven die gas gebruiken voor blokverwarming. EP NL rekent voor deze levering het hoogste belastingtarief (zone 1), en u kunt vervolgens (gedeeltelijk) energiebelasting terugvorderen bij de Belastingdienst.

6. Verklaring voor Aardgasverbruik Warmtekrachtinstallatie (WKK)

Zakelijke klanten met een warmtekrachtinstallatie (WKK) kunnen volledige vrijstelling van energiebelasting aanvragen voor het gasverbruik van hun WKK-installatie. Dien deze verklaring in bij EP NL voor een gunstigere belastingberekening.

Verklaring deelname MJA

FAQ

  • Waarom ontvangen wij een factuur op basis van geschat verbruik?

    Als wij na 21 werkdagen nog geen verbruiksgegevens van uw netbeheerder hebben ontvangen, schatten wij het verbruik over de afgelopen maand. Wanneer er een schatting is gemaakt, staat dit duidelijk op uw factuur vermeld. Zodra wij de werkelijke verbruiksgegevens van de netbeheerder ontvangen, sturen wij u een correctiefactuur voor het verschil tussen de schatting en het daadwerkelijke verbruik.

  • Wat is het verschil tussen leveringskosten en transportkosten?

    Transportkosten zijn de kosten die u betaalt aan de netbeheerder voor het onderhoud van de netwerken en het transport van uw energie. Deze kosten worden vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de energiebranche.

    Leveringskosten zijn de kosten die u aan uw energieleverancier betaalt voor de daadwerkelijke levering van de energie. Het tarief voor levering staat vermeld in uw leveringsovereenkomst.

  • Waarom ontvang ik elke maand een voorschotfactuur?

    Als u geen telemetriemeter heeft, of wanneer wij slechts één keer per jaar de verbruiksdata van uw netbeheerder ontvangen, ontvangt u van EP NL maandelijks een factuur op basis van een vast voorschot.
    Aan het einde van het jaar ontvangt u een jaarafrekening, waarin het werkelijke verbruik wordt verrekend

  • Waarom wordt er energiebelasting in rekening gebracht?

    De overheid heft energiebelasting op het verbruik van elektriciteit en gas om het energieverbruik te verminderen. Deze belasting is bedoeld om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en verzuring tegen te gaan. Door de prijs van energie te verhogen, hoopt de overheid dat consumenten bewuster en zuiniger omgaan met energie.

  • Wanneer heb ik recht op vermindering of vrijstelling van energiebelasting?

    Onder bepaalde voorwaarden kunt u recht hebben op een lager tarief of zelfs vrijstelling van energiebelasting.
    Op onze website vindt u meer informatie over de meest voorkomende redenen waarom u als zakelijke energienemer mogelijk in aanmerking komt voor een vermindering of vrijstelling van energiebelasting.
    Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt of wilt u een verklaring downloaden? Ga dan naar de Verklaringen Energiebelasting.

  • Waarom wordt er energiebelasting geheven?

    Energiebelasting ontmoedigt hoog energieverbruik, helpt klimaatdoelen te bereiken, en draagt bij aan de kosten van fossiele brandstoffen en uitstoot.

  • Is er sprake van een verblijfsfunctie?

    Er is sprake van een verblijfsfunctie wanneer de aansluiting is gevestigd in een pand dat bestemd is voor bewoning en/of werkactiviteiten.

  • Hoe vraag ik een kopie van mijn factuur aan?

    U kunt een kopie van uw factuur eenvoudig downloaden via Mijn EP NL.
    Mijn EP NL is onze online omgeving waar u veel zaken eenvoudig kunt regelen op het moment dat het u uitkomt.

    Via Mijn EP NL kunt u:

    • Inzicht krijgen in uw energieverbruik en facturen
    • Eenvoudig uw klantgegevens aanpassen
    • Snel een offerte aanvragen
    • Al uw contracten raadplegen
  • Wanneer is er sprake van een verblijfsfunctie?

    Er is sprake van een verblijfsfunctie wanneer de aansluiting zich bevindt in een pand waarin gewoond en/of gewerkt kan worden.
    Voor een volledig overzicht kunt u terecht op onze verblijfsfunctiepagina.

  • Worden alle aansluitingen apart gefactureerd?

    Als u meerdere aansluitingen heeft binnen hetzelfde leveringscontract, zijn er verschillende facturatiemogelijkheden:

    • U ontvangt één factuur per aansluiting.
    • U ontvangt één factuur voor alle aansluitingen.
    • U kunt uw aansluitingen clusteren en ontvangt één factuur voor alle aansluitingen binnen een cluster.

    Het is belangrijk dat u aangeeft welke facturatiemethode uw voorkeur heeft. U kunt dit eenvoudig doorgeven via het Contactformulier.